skip to Main Content

Per la meva feina vaig vàries vegades l’any a les Illes Balears, principalment a Mallorca i a Menorca. Per el paisatge, per la llengua, per la gent que hi tracto em sento una mica com a casa. Parlo de “Mallorques” doncs hi ha molta diversitat a l’illa. Diversitat turística, diversitat política i diversitat cultural.

La diversitat turística entre zones és a vegades similar a la Costa Brava. Magalluf i Can Pastilla ple de turistes de “polsera” podrien ser Lloret de Mar. A l’altre costat de la oferta Cadaqués i Calella podrien ser Port d’Andratx, Santanyí o Port de Pollença. També hi ha la Mallorca alemanya i l’anglesa, molt acotada cadascuna a la seva zona. Tenen un problema seriós d’infraestructures, siguin viàries o de sanejament. El col·lapse als mesos d’estiu és evident. El monocultiu turístic ha fet que desapareixes quasi tota la indústria manufacturera que tenien. Hi ha intents de recuperar-la i també d’apostar per recuperar productes locals en l’àmbit de l’agricultura i la ramaderia. 

La diversitat política la trobes quan parles amb la gent. Un tret comú, és consideren una comunitat financerament castigada doncs aporten molt més del que reben. Fa vint anys que demanen un estatus insular que les Illes Canàries fa temps que tenen. Han governat a Madrid i Palma tant el PP com ara el PSOE i no els hi fan cas. A les eleccions generals els partits d’àmbit balear (MES, PI, PSM) no passen del 10%, en canvi a les autonòmiques o locals es mouen entre el 20% i el 25%. Malgrat aquets resultats molta gent voldria tenir veu pròpia balear al Congrés, la funció de partit regionalista que ha tingut allà el PP o el federalista PSOE no els hi ha servit per millorar la seva delicada situació financera. Quan parles de Catalunya, el procés té adeptes i contraris. En general és valora la lluita per els nostres drets.

La diversitat cultural hi és des de el moment que han de conviure nacionalitats molt diferents. Avui un 55% han nascut a les illes, hi ha un 23% de població estrangera i un 22% d’espanyols no balears. S’està treballant intensament per recuperar i potenciar la cultura pròpia. El català/mallorquí/menorquí te’l trobes al carrer amb tota normalitat. La postura anticatalana sembla que va remetent. Feu una prova, sintonitzeu o mireu IB3 i veureu que ens assemblem més del que creiem.  

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top