skip to Main Content

Som al 2021, quasi ningú posa en dubte la problemàtica mediambiental del planeta i que el nostre futur com a civilització necessita aturar el canvi climàtic. Res a veure amb el baix  nivell de conscienciació quan es va fundar Greenpeace un llunyà 1971, o el naixement d’un partit polític alemany “Die Grünen” (Els Verds) l’any  1980 per actuar des de les institucions. 

El model energètic és bàsic per lluitar contra el canvi climàtic i el conseqüent escalfament global. Per aconseguir aquest objectiu, les fonts d’energia fòssil (petroli, carbó,…) hauran de substituir-se per les energies renovables (solar, eòlica,…). Un cop estem tots d’acord en aquesta transició energètica, la segona part és l’adequada planificació d’aquest model.

I és aquí on no podem tornar a cometre errors d’implantació. Tenim un exemple ben a prop, aquí, a Roses des de fa poques setmanes. És el projecte de un parc eòlic marí davant de la Badia de Roses on es  preveu la instal·lació de fins a 84 aerogeneradors de 250 metres d’alçada. Segons el que han presentat els redactors, molts creiem que aquest  projecte està mal ubicat, mal plantejat i fa ferum monopolista. 

Mal ubicat, doncs està situat en una zona de pesca tradicional dels pescadors de Roses. Mal plantejat,  no garanteix que un cop l’energia arribi a terra es canalitzi de forma soterrada i no en torres fins a la central de distribució. Monopolista, la pretensió és arribar a produir un percentatge altíssim de l’energia consumida a tot Girona. Així, amb una sola companyia dominant, com queden els drets dels consumidors? És lícit un negoci a costa del territori sense que aquest  accepti totes les demandes de la gent que hi viu?. 

El futur del turisme a Roses ha de tenir en compte fonamentalment factors sostenibles i mediambientals, derivats de la seva privilegiada situació geogràfica. El nostre entorn és un espai  a conservar i protegir, fora de qualsevol amenaça d’impacte paisatgístic. 

Els Ajuntaments afectats comencen a reaccionar. A Roses, la Confraria de Pescadors i l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus s’hi manifesten en contra. Els partits a nivell local es posicionen. Junts per Roses (JuntsxCat) en contra tal com està plantejat, va ser el primer en manifestar-se. GDP i Lliures també en contra.  ERC i PSC sembla que s’hi posen de perfil. Ens cal una posició clara i ferma si volem defensar el nostre territori i de moment no tothom la pren. Perillós. Veurem.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top