skip to Main Content

A vegades des de algun partit polític es qüestiona o, millor dit, no s’expliquen els resultats electorals de les eleccions. Normalment son partits que encara a dia d’avui no han entès del tot la democràcia. Es barregen conceptes com que “la gent no sap el que vota” o “com pot ser que la gent no ho vegi”. 

Realment no és així, i tant si sap la gent el que vota. Roses, la electoralment diversa i canviant Roses, n’és un clar exemple comparable al municipi de Sabadell dels anys 80 i 90 on invariablement a les eleccions generals guanyava el PSC-PSOE, al Parlament CiU i a les municipals ICV.

En els darrers 16 mesos hem tingut quatre eleccions a Roses: Parlament 2017, Generals 2019, Municipals i Europees 2019. Al Parlament la primera força política va ser Ciudadanos amb un 36%, a la Generals el PSC i ERC varen empatar amb un 21%.

Amb aquest escenari es plantejaven les eleccions municipals. Tres partits que havien guanyat les eleccions “prèvies” (Ciudadanos, PSC, ERC) es veien com a guanyadors clars per diferents motius, basant-se en la força de les respectives marques electorals. Ciudadanos recordant aquells 2.965 vots del 2017 on va aglutinar el vot unionista, el PSC remuntant després d’uns anys a la baixa i ERC havent fet el millor resultat de la seva història.

Finalment un quart partit aspirava a guanyar les eleccions i a revalidar el govern, però amb la dificultat de donar a conèixer una nova marca electoral (JuntsxRoses).

I aquí entra el comportament electoral “selectiu” del votant. Amb un mes de diferència (Abril-Maig’19), a les municipals només JuntsxRoses va ser capaç de guanyar vot (+440), i en varen perdre tant ERC (-179) com PSC (-448) i Ciudadanos (-550).

Els factors d’aquest comportament “selectiu” en les darreres municipals son diversos, però bàsicament han estat aprovar la feina feta per la alcaldessa i el equip de govern del darrer mandat (JuntsxRoses/GDP), la valoració positiva o negativa dels diferents caps de llista i el seu coneixement de la realitat local independentment de les sigles i també valorar la feina feta a l’oposició (ERC).

Un cop sumats aquets factors, la nova composició del govern municipal (JuntsxRoses/ERC/GDP) i el programa de govern signat, el “Pacte de Canyelles”, dóna resposta a un comportament electoral expressat en clau absolutament local.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top